Men rätt behandling är inte allt. Lika viktigt är ett hem och en sysselsättning som är meningsfull och stärker individens självkänsla. Här tänker vi utanför ramarna. Målet är att skapa helhetslösningar som bygger vidare på varje människas naturliga styrkor och tillgångar.
En övergripande förutsättning är goda relationer. Lyckas vi skapa en förtroendefull relation är mycket vunnet. Om inte, spelar metoden mindre roll. Då är det vårt ansvar att hitta en bättre lösning. Genom schemalagda återkopplingar ger vi en god överblick över hur behandlingen fortskrider. Vi står kvar tills ärendet avslutas.
Visst möter vi människor som blivit institutionaliserade efter exempelvis långvarig beroendeproblematik. Då finns inga lätta svar eller lösningar. Genom att utgå från individen och ta avstamp i personlighet och egna intressen lyckas vi hitta möjligheter. Nästan alltid har det krävts stort engagemang och lösningar utanför de konventionella. För flera har det exempelvis inneburit insatser som involverat thaiboxning, ridskolor, gospelkörer, norska fängelsepräster, praktik hos elitskidåkare och hos dykfirmor på Cypern. Idag är dessa personer utskrivna och har en vardag som fungerar.
Följande placeringsformer utgör grunderna som vi sedan bygger på med individuella
anpassningar och behandlingar.
En stor bredd av kompetenser inom VäxaEnheten är första förutsättningenför att kunna ge individanpassad vård. Hos oss finns bland annat alkohol- och drogterapeuter, socionomer, behandlingspedagoger, psykologer, traumaterapeuter och läkare. Vårt stora och ständigt växande nätverk av specialister krävs för att kunna skräddarsy våra behandlingsprogram.
All dokumentation sker i vårt journalsystem SecuraNova i enlighet med SOFS 2014:5.
Insatser och planering sker i enlighet med vårdplan från uppdragsgivare.
VäxaEnheten har flest uppdrag från socialtjänsten. Vi har ramavtal med cirka 100 kommuner och tar även uppdrag från SiS samt Kriminalvården.
VäxaEnheten har ett upparbetat kvalitetsledningssystem och bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete för att utveckla och säkra verksamhetens kvalité enligt SOFS 2011:9.
VäxaEnheten är anslutna till SSIL för kvalitetsindex.
Eva Andersson, 054-540 50 42
Vuxenavdelningen, Karlstads kommun